Vergeet-mij-nietje: deskundig advies over kopen, planten en verzorgen

Blauwe bloemen hebben altijd al een speciale betekenis gehad. We laten u zien waar u op moet letten bij het kopen, planten en verzorgen van vergeet-mij-nietjes.

Vergeet -mij-nietje ( myozotis ) is een zeer populaire tuinplant. Komt het door de mooie uitstraling of de veelzeggende naam? Waarschijnlijk beide. Wat zeker is, is dat meestal blauwe kleine bloemen er zowel in de kuip als in de tuin goed uitzien en gemakkelijk zelf te kweken zijn. Welke eigenschappen er zijn en waar u op moet letten bij het kweken in uw eigen tuin, leest u bij ons. Alles wat je moet weten over de herkomst, aankoop, aanplant en verzorging van vergeet-mij-nietjes hebben we in dit artikel voor je verzameld.

vergeet-mij-nietjes

Vergeet-mij-nietje is een heel geslacht van planten uit de familie Boraginaceae . Wereldwijd zijn er meer dan 50 verschillende soorten die behoren tot het geslacht van vergeet-mij-nietjes. Dit zijn de meest populaire soorten vergeet-mij-nietjes:

 • Bos vergeet-mij-nietjes ( Myosotis sylvatica )
 • Moeras vergeet-mij-nietje ( Myosotis scorpioides )
 • Alpine vergeet-mij- nietje ( Myosotis alpestris )
 • Veldvergeet-mij-nietjes ( Myosotis arvensis )
 • Gazon vergeet-mij-nietjes ( Myosotis laxa )

Er is ook het Kaukasische vergeet-mij-nietje ( Brunnera macrophylla ), dat niet tot het geslacht Myosotis behoort , maar waarvan de bloemen sterk lijken op die van andere vergeet-mij-nietjes.

Vergeet-mij-nietjes kunnen 10 tot 30 centimeter hoog worden en groeien meestal als bossige vaste planten. Groene bladeren van vergeet-mij-nietjes zijn zelfs in de winter bedekt met fijne haartjes. De bloemen zijn vijfbladig en hebben meestal de bekende blauwe kleur. Maar er zijn variëteiten die wit of roze bloeien.

Vergeet-mij-nietje: oorsprong en betekenis

De Duitse naam Vergissmeinnicht wordt getuigd uit de 15e eeuw, maar de plant is waarschijnlijk veel ouder. Het werd lange tijd als een wilde plant beschouwd totdat Duitsland en Engeland het in de 19e eeuw als tuinplant begonnen te kweken. De naam Myosotis is Grieks en betekent muisoor. Dit betekent de bladeren van dit plantengeslacht, omdat ze niet de vorm hebben van muizenoren. Er zijn veel mythen en verhalen over de oorsprong van de naam vergeet-mij-nietje. Een van hen zegt dat de geliefden ooit langs de rivier liepen toen het meisje een prachtige blauwe bloem vond op de oever van de rivier. Toen de jongen van de oever kwam om een ​​bloem voor zijn geliefde te plukken, viel hij in de rivier en werd meegesleurd door de stroming.Het laatste wat hij tegen zijn geliefde kon zeggen was: «Vergeet me niet.» Een ander verhaal zegt dat de blauwe kleur van de bloemen doet denken aan de blauwe ogen van de pas verliefden die elkaar graag een bloem gaven als teken van liefde en trouw. De derde mythe zegt dat een kleine bloem ooit aan God vroeg om ze niet te vergeten. Vandaar de naam. Ongeacht waar de naam vergeet-mij-nietje vandaan komt, zo wordt de bloem in veel andere landen ook wel genoemd. In Engeland wordt het bijvoorbeeld «vergeet-me-niet» genoemd, in Frankrijk «ne m’oubliez pas». En zelfs in China wordt de bloem vertaald als «vergeet me niet».

vergeet-mij-nietjes kopen

Als je geen vergeet-mij-nietjes in je eigen tuin hebt, heb je twee opties: koop een jonge plant of kweek zelf vergeet-mij-nietjes uit zaden. Vergeet-mij-niet-zaden en -planten zijn te vinden in veel bouwmarkten, tuincentra of online.

Let bij het kopen van zaden op de houdbaarheidsdatum, omdat de zaden na verloop van tijd hun vermogen om te ontkiemen verliezen. Daarnaast moeten type en variëteit een rol spelen bij de aankoop, aangezien deze de standplaats en kleur van de bloem bepalen. Bij jonge planten moet je er ook voor zorgen dat de plant in goede conditie is.

vergeet-mij-nietjes planten

Vergeet-mij-nietjes groeien zowel in de tuin als in de pot. Hieronder laten we zien waar u op moet letten bij het planten van vergeet-mij-nietjes.

Plant in een vergeet-mij-nietje-tuin

Bij het planten van vergeet-mij-nietjes rijst de vraag of je zelf je planten de voorkeur wilt geven of gekochte planten in de tuin wilt planten. In de herfst kun je bij voorkeur vergeet-mij-nietjes op de vensterbank zetten. Vanaf half mei volgend jaar mogen ze dan naar buiten. Ook kunt u half mei in de volle grond gekochte vergeet-mij-nietjes planten. Een andere optie is direct zaaien in de tuin van juni tot juli.

Vergeet-mij-nietjes hebben verschillende locatievereisten, afhankelijk van de soort. Bos vergeet-mij-nietje staat het liefst op een gedeeltelijk schaduwrijke maar nooit zonnige standplaats. Moeras vergeet-mij-nietje houdt niet van natte voeten en staat daarom het liefst op vochtige plekken. Beide soorten houden van losse, goed doorlatende grond met een pH van minimaal 6,5-7. Bereid bij het planten van vergeet-mij-nietjes het bed voor door de grond los te maken en onkruid te verwijderen. Als u hoogwaardige tuinaarde gebruikt, zoals Plantura Biologische Potgrond, hoeft u de grond niet te verrijken met compost of organische mest. Vervolgens worden de planten met een afstand tussen de rijen van 20 centimeter en een afstand van 20 centimeter tussen de planten in de grond gezet en bewaterd.

Wat is de beste manier om vergeet-mij-nietjes te planten?

 • Beste tijd om te zaaien: herfst
 • Planten in volle grond: half mei.
 • Direct zaaien in de volle grond: van juni tot juli.
 • Bos vergeet-mij-nietje locatie-eisen: Gedeeltelijk in de schaduw.
 • Locatievereisten Moerasvergeet-mij-nietjes: vochtig en nat
 • Goed doorlatende grond met een pH van 6,5 — 7
 • Maak de grond goed los en verrijk deze met compost of een langzame organische meststof.
 • Rijafstand: 20 cm.
 • Afstand tussen planten: 20cm

Vergeet-mij-nietjes in een pot planten

Als je vergeet-mij-nietjes in potten plant, zorg er dan voor dat je een pot kiest die groot genoeg is met een afvoergat. Als substraat is gewone potgrond of rododendrongrond geschikt. Ook hier is de turfvrije biologische potmix van Plantura ideaal. De ideale plantafstand in een vergeet-mij-nietje is 15 centimeter. In een pot houden vergeet-mij-nietjes niet van direct zonlicht en staan ​​ze het liefst in een halfschaduw.

We hebben gedetailleerde instructies voor u opgesteld over het correct planten van vergeet-mij-nietjes in de tuin en in potten.

vergeet-mij-niet-ras

Als vergeet-mij-nietjes zich echt thuis voelen in hun omgeving en ze niet te vroeg snoeien, dan zullen ze zich dankzij zelfzaaien vermeerderen. Dit is het geval bij bos-, Kaukasisch- en moerasvergeet-mij-nietjes. Maar er zijn natuurlijk manieren om het vergeet-mij-nietje in jezelf te vergroten. Vermeerdering door deling en stekken is hiervoor ideaal.

Bij het verdelen, na de bloei, wordt een groot en gezond nest vergeet-mij-nietjes opgegraven met een schop en gesneden met een scherp mes. Elke sectie moet voldoende wortelmassa hebben om te overleven. Vervolgens kunt u de secties opnieuw planten op de gewenste nieuwe locatie.

Vergroot vergeet-mij-nietjes door te delen:

 • Graaf het nest na de bloei
 • Snijd met een scherp mes
 • Elke sectie moet voldoende wortelmassa hebben.
 • Fabrieksterrein op een nieuwe locatie

Voor stekken van vergeet-mij-nietjes worden stekken met een scherp mes tussen de stengel en wortels gesneden. Daarom moet elke stek een stukje wortel hebben. U kunt de gewrichten bedekken met houtskool om het gebied tegen ziekten te beschermen. De stekken worden vervolgens in een glas water geplaatst, bij voorkeur regenwater. Wacht nu tot er wortels op de stekken ontstaan.

Tip: Om rot in het water te voorkomen kun je wat houtas aan het water toevoegen.

Als de stekken voldoende geworteld zijn, kunnen ze in een tuinbed of in potten geplant worden. Het is ideaal om stekken in de herfst te snoeien en jonge planten op een warme plaats te overwinteren. Dan kun je in het voorjaar van volgend jaar krachtige jonge planten buiten planten.

Vergeet-mij-nietjes worden vermeerderd door stekken:

 • Snijd de stekken tussen de stengel en wortels.
 • De stek moet een stukje wortel hebben.
 • Desinfecteer de interface met houtskool
 • Plaats de stekken in een glas regenwater.
 • Als er voldoende wortels zijn gevormd, kunnen stekken worden geplant.

Ondersteuning vergeet-mij-nietjes

Er wordt aangenomen dat het vergeet-mij-nietje heel gemakkelijk te verzorgen is. Er moet echter met een aantal punten rekening worden gehouden. Goed water geven is de sleutel tot een goede vergeet-mij-niet-verzorging. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral in de zomer en wanneer gekweekt in potten of kuipen. Niet verdrinken en vergeet-mij-nietjes. Voordat het vergeet-mij-nietje opnieuw water wordt gegeven, moet de bovengrond droog zijn. Vergeet-mij-niet-topdressing kan ook worden verwerkt: in het voorjaar kunt u het bemesten met compost, hoornmeel of langwerkende organische mest. Onze Plantura duurzame biologische bloemenmest is hier perfect voor, omdat het langzaam en voorzichtig voedingsstoffen afgeeft aan de vergeet-mij-nietjes. Verdere bemesting aan het einde van het jaar is niet meer nodig.

Als u wilt dat uw vergeet-mij-nietjes hun eigen zaden in de tuin zaaien, moet u ze in het voorjaar terugsnoeien tot net boven de grond. Aan de andere kant, als zelf zaaien ongewenst is, kun je veilig in de herfst na de bloei beginnen met snoeien, zodat de zaden zich niet door de tuin verspreiden.

Vergeet-mij-nietjes zijn over het algemeen winterhard en verdragen kou en vorst goed in de winter. Vorstbescherming kan echter worden aanbevolen als de planten recent in het bed zijn geplaatst. Daarna kun je de vergeet-mij-nietjes afdekken met stokken of stro om ze te beschermen tegen strenge vorst.

Wat is de beste manier om vergeet-mij-nietjes te verzorgen?

 • Geef regelmatig water
 • Bemest in het voorjaar met compost, hoornkrullen of een organische mest met langzame afgifte.
 • Bij zelfzaaien in het voorjaar de planten net boven de grond afknippen.
 • Snoei de planten direct na de bloei om zelfzaaien te voorkomen.
 • Pas aangeplante vergeet-mij-nietjes tegen vorst beschermen met kreupelhout of stro.

Zijn vergeet-mij-nietjes giftig?

Vergeet-mij-niet-bladeren, bloemen en stengels bevatten zeer kleine hoeveelheden looizuur, kalium en alkaloïden. Ze zijn giftig als ze te veel worden geconsumeerd. De concentratie van deze stoffen in delen van vergeet-me-niet-planten is echter extreem laag. Dus om vergiftigd te raken, moet je enkele kilo’s vergeet-mij-niet-bloemen eten. Daarom is vergeet-mij-nietje zelfs voor kleine kinderen veilig. Dieren kunnen zich ook niet vergiftigen met vergeet-mij-nietjes. Als het wordt gebeten door honden en katten, is er geen gevaar voor de gezondheid. Integendeel, vergeet-mij-nietjes werden in het verleden zelfs als een medicijn beschouwd en worden nu gebruikt in de kruidenkeuken. Hoewel de bloemen zelf een zeer lage smaak hebben, trekken ze wel de aandacht.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

Bloemen en kruiden

Tradescantia: verzorging, soorten en reproductie

Tradescantia siert niet alleen de oevers en bloemperken van vijvers, maar trekt ook de aandacht in elk appartement en in elk bloembed dankzij het prachtige bladontwerp en de felle kleuren. Verschilt in de eerste plaats in exotische uitstraling en tegelijkertijd eenvoud van vertrekken. In dit artikel leer je welke soorten geschikt zijn voor een huis […]

Lees verder
Bloemen en kruiden

Oogtroost planten, verzorgen en verzamelen

Ogentroost is een oude geneeskrachtige plant die een zeldzaamheid is geworden. Het wordt traditioneel gebruikt bij oogklachten. We laten zien hoe je ogentroost in de tuin kunt planten, als je op een paar kenmerken let. Ogentroost ( Euphrasia officinalis ) wordt al lang gebruikt in medicinale preparaten zoals zalven en thee. Het kweken van deze […]

Lees verder
Bloemen en kruiden

Skimmia: planten, verzorgen en vermeerderen van skimmia

Met haar rode knoppen, witte bloemen en rode bessen staat Skimmia zowel in de zomer als in de winter prachtig in de tuin. Weinig planten hebben zelfs in de winter sierwaarde. Skimmia japonica is daar zeker een van. Felrode bloemknoppen, rode bessen en donkergroen blad gaan de winter door. In het voorjaar verspreiden veel witte […]

Lees verder